Мистрал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ветришта на Средоземјето

Мистрал е тип ветар кој дува од север. Претставува всушност продор на арктичкиот воздух од долините на реката Рона, помеѓу Алпите и Пиринеите во Средоземјето. Дува за време на зимата и носи ладно време.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград