Миди (ветар)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Миди е тип на ветар кој е карактеристичен за средишниот дел на Франција. Спаѓа во фенската група на ветрови и дува од Централниот Масив према градот Лион. Доста е сув и топол Веома је сув и топао.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград