Маестрал

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маестралот е слаб на изменичен ветер со јачина од 3 бофори, кои го предизвикува раликата во температурите меѓу копното и морето. Копното и водата се загреваат и ладат со различна брзина: морето бавно, а копното се загрева и крева нагоре, а неговото место го „зазема“ постудениот воздух што се наоѓа над водата. Кога сонцето ќе зајде , копното се лади: тогаш воздухот се наоѓа над копното се движи кон морето, а топлиот воздух над водата се крева нагоре.