Самум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Доаѓање на самум во пустината Гиза, литографија

Самум е тип на ветар кој дува во пустините во Арабија и Северна Африка. Ова е сув, доста силен и врел ветар и најчесто со себе носи големи количини на песок и песочна прашина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград