Хелм (ветар)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хелм

Хелм е тип на ветар који дува на Британските Острови. Ветерот е од Фенски карактер, дува од планинските врвови, од правец североисток. Најизразит е во источниот дел на Англија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград