Суховеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Суховеј во поле

Суховеј е тип на ветар кој дува во Источна Европа и Средна Азија. Настанува кога во текот на летото во степите во Украина и дува кон поле со низок воздушен притисок во европскиот дел на Русија, од правецот запад. Ја повишуав температурата за 10 степени и ја намалува влажноста на воздухот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград