Долњак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Долњак (долински ветар, даник, анабатички ветар) е вид на ветар кој во текот на денот дува во долините, каде што има поле на висок воздушен притисок, кон полето со низок воздушен притисок, кое се наоѓа на планинските врвови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград