Јаук

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јаук е вид на ветар кој дува во Словенија. Продолжува кога е над Караванките каде што има висок воздушен притисок, а во Целовачата котлина има циклон. Спаѓа во групата на фенски ветрови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград