Прејди на содржината

Кошава

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења на поимот, видете Кошава (појаснување).

Кошава е југоисточен ветар, кој дува кај Карпатите. Носи суво и ладно време и има големо влијание на локалната клима. Најчесто дува во текот на есента и зимата. Брзината на ветрот може да достигне брзина и до 130 км/ч, иако просечната брзина се движи помеѓу 25 и 45 км/ч. Забележани се и топли кошави. Ветерот може да се осети на север до Суботица, на југ до Ниш, а на запад до Шид.

Настанува кога има висок воздушен притисок над Украина, а низок на западното Средоземје. Најсилен е на влезот на Ѓердапската клисура[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Дукић, Д, 116

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград