Зима

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Годишни времиња
Пролет
Лето
Есен
Зима
Охридско Езеро во зима
Дебарско Езеро во зима

Зима — едно од четирите умерени годишни времиња. Во зимата се појавува снег. Вид на врнеж кој се појавува единствено кога температурата на воздухот а со тоа и на облаците се спушта под нулата. Освен снегот, во зимата сите плодови и растенија изчезнуваат сè до почетокот на пролетта кога повторно се раѓаат.

Зимата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Зимата се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Зимата како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Зимата како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Маглестата сенка на зимата“ (A Hazy Shade Of Winter) - песна на американското поп-рок дуо Сајмон и Гарфанкел (Simon & Garfunkel) од 1968 година.[13]
 • „Понекогаш во зима“ (Sometimes in Winter) - песна на американската рок-група „Блад Свет анд Тиарс“ (Blood Sweat and Tears) од 1969 година.[14]
 • „Зима“ (Winter) - песна на британската рок-група „Ролинг Стоунс“ од 1973 година.[15]
 • „Впечатоци од африканската зима“ (Impressions Africa Winter) - песна на британската група „Клок ДВА“ (Clock DVA) од 1981 година.[16]
 • „Зимата убива“ (Winter Kills) - песна на британската електро-поп група „Јазу“ (Yazoo) од 1982 година.[17]
 • „Зима (Хостел-Макси)“ (Winter (Hostel-Maxi)) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1982 година.[18]
 • „Зима 2“ (Winter 2) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1982 година.[18]
 • „Прошетај во зимата“ (Walk Out to Winter) - песна на британската група „Ацтек камера“ (Aztec Camera) од 1983 година.[19]

Зимата како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

Зимата како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 144-145.
 2. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 3. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 33.
 4. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 20.
 5. Branko Ćopić, Parohija tužnoga đavola. Beograd: Rad, 1964.
 6. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 138-148.
 7. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 87.
 8. Итало Калвино, Ако една зимска ноќ некој патник. Скопје: Магор, 2012.
 9. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 85-86.
 10. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 98-101.
 11. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 86-87.
 12. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 260-261.
 13. Discogs, Simon & Garfunkel ‎– Bookends (пристапено на 24.9.2018)
 14. YouTube, Blood Sweat and Tears - Sometimes In Winter (пристапено на 3.4.2018)
 15. YouTube, The Rolling Stones Winter (пристапено на 7.3.2018)
 16. Clock DVA - Impressions Of African Winter - YouTube (пристапено на 15.11.2016)
 17. Yazoo - Winter Kills - YouTube (пристапено на 2.11.2017)
 18. 18,0 18,1 YouTube, The Fall - Hex Enduction Hour (Full Album) (пристапено на 18.6.2017)
 19. YouTube, walk out to winter/Aztec Camera (пристапено на 21.12.2016)
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 21. IMBb, Winter Sleep (2014), Awards (пристапено на 30.11.2014)
 22. МКЦ, Пази се! Доаѓа Cinedays 13. 13-22 Ное., Скопје, 2014, стр. 51.