Вардарец

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вардарец — вид ветар кој се јавува во долините на реката Вардар во Македонија и во областа на градот Солун во Егејска Македонија, Грција. Настанува со продор на ладен воздух низ низините помеѓу Балканските и Родопските Планини и дува во долината на Вардар во поравен на топлото Егејско Море. Има карактер на маестрал. Вардарец е претежно зимски ветар и неговата просечна брзина изнесува околу 21,6 км/ч.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]