Прејди на содржината

Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
Залез на сонцето на море

Море — водна повшина на Земјата, која е во меѓусебна врска со останати водни површини еднакви или слични по физичките и хемиските својства. Морињата припаѓаат на четири океана: Атлантски, Индиски, Тихи и Северноледен. Морињата можат да бидат средоземни (помеѓу континентите), внатрешни (во континентите), рабни (кои ги следат рабовите на континентите) и затворени (самостојни и неповрзани целини). Најголемиот број на мориња припаѓаат на рабната група.

Список на морињата поделени по океани[уреди | уреди извор]

Тихи Океан[уреди | уреди извор]

Азурниот брег во Ница

Северноледен Океан[уреди | уреди извор]

Атлантски Океан[уреди | уреди извор]

Индиски Океан[уреди | уреди извор]

Затворени мориња[уреди | уреди извор]

Вонземски мориња[уреди | уреди извор]

Месечево Море е огромна базалтна рамнина на Месечината кое старите астрономи ја сметале за море од водена маса, па затоа и ја нарекле море.

Се претпоставува дека има течна вода под површината на некој од сателитите од кој е најзначајна Европа.

Наука[уреди | уреди извор]

Поимот „море“ се користи и во квантната физика. Дираково море кое е толкување за негативната енергија која ја содржи вакуумот.

Морето како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Морето се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура.

Морето како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Морето како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Морето како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Море“ (француски: La Mer) - оркестарска композиција на францускиот композитор Клод Дебиси (Claude Debussy).[25]
 • „Кортесово Море“ (англиски: Sea Of Cortez) — песна на американската рок-група Green On Red од 1985 година.[26]
 • „Виновно е морето“ (српскохрватски: Krivo je more) - песна на југословенската рок-група Дивље јагоде (Divlje Jagode) од 1978 година.[27]
 • „Море“ — песна на српската рок-група YU Grupa од 1973 година.[28]
 • „Море бр. 2“ (More No. 2) — песна на YU Grupa од 1974 година.[29]
 • „Морско чудовиште“ (англиски: Seabeast) - песна на американската хеви-метал група Мастодон (Mastodon) од 2004 година.[30]
 • „Корално Море“ (англиски: The Choral Sea) - песна на новозеландската рок-група Сплит енз (Split enz) од 1980 година.[31]
 • „Стоејќи крај морето“ (англиски: Standing By The Sea) - песна на американската хардкор панк група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1984 година.[32]
 • „Крај морето“ (англиски: Down at the sea) - песна на американската рок-група Бит хепенинг (Beat Happening) од 1985 година.[33]
 • „Длабоко сино море“ (англиски: Deep Blue Sea) - песна на американскиот блуз музичар Џон Ли Хукер (John Lee Hooker) од 1995 година.[34]
 • „Во авионот над морето“ (англиски: In The Aeroplane Over The Sea) - албум на американска рок-група Њутрал милк хотел (Neutral Milk Hotel) од 1998 година.[35]
 • „О, море, голтни ме!“ - песна на македонската музичка група Анастасија од 1998 година.[36]
 • „Море“ - песна на хрватската поп-пејачка Мери Цетиниќ од 2001 година.[37]
 • „Малку море на мојата дланка“ (хрватски: Malo mora na mom dlanu) - песна на хрватската поп-пејачка Мери Цетиниќ.[38]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 343.
 2. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 203.
 3. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 205.
 4. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 18.
 5. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 64.
 6. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 97.
 7. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 26-27.
 8. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 74.
 9. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 220-228.
 10. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 55-57.
 11. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 12. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 9-10.
 13. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 83.
 14. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 34.
 15. Бранко Миљковиќ, Избор. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 79.
 16. Miodrag Pavlović, Izabrane pesme. Beograd: Rad, 1979, стр. 45-46.
 17. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 77.
 18. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 36.
 19. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 97-98.
 20. Djorđe Živanović, „Adolf Rudnjicki“, во: Adolf Rudnjicki, Zlatni prozori. Beograd: Rad, 1961, стр. 124.
 21. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 279.
 22. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 69-70.
 23. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 65-67.
 24. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 20.
 25. YouTube, Claude Debussy - La Mer (пристапено на 22.1.2017)
 26. DISCOGS, Green On Red – Gas Food Lodging(пристапено на 6.11.2022)
 27. YouTube, Divlje Jagode - Krivo je more (пристапено на 12.12.2017)
 28. YouTube, YU Grupa – YU Grupa (1973) (пристапено на 23.11.2022)
 29. Discogs, YU Grupa – Kako To Da Svaki Dan? (пристапено на 6.1.2023)
 30. Discogs, Mastodon – Leviathan (пристапено на 28 јануари 2021)
 31. YouTube, Split Enz-True Colours (Full Album) 1980 (пристапено на 6.6.2017)
 32. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Zen Arcade (пристапено на 3.12.2020)
 33. YouTube, beat happening - beat happening (full album) (пристапено на 23.8.2017)
 34. Discogs, John Lee Hooker ‎– Chill Out (пристапено на 26.11.2020)
 35. Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea (пристапено на 3.5.2017)
 36. DISCOGS Anastasia (3) ‎– Nocturnal (пристапено на 10.6.2018)
 37. Meri Cetinic - More (sea) - YouTube (пристапено на 3.12.2017)
 38. YouTube, Meri Cetinić - Malo mora na mom dlanu (пристапено на 3.12.2017)