Качки Залив

Од Википедија — слободната енциклопедија
Качкиот Залив на левата страна
Качкиот Залив во 1896

Качкиот Залив е вливот на Арапското Море по должината на западниот брег на Индија, во државата Гуџарат, кој е познат по екстремните дневни плима и осека.

Историја[уреди | уреди извор]

Качкиот Залив се споменува во Периплусот на Еритрејското Море, патопис напишан околу 50 н.е., како Заливот Барака.

Географија[уреди | уреди извор]

Максималната длабочина на заливот Кач е 402 стапки (123 м).

Тоа е регион со најголем потенцијал за производство на енергија од плимата. Тој е околу 99 милји долг, и го дели Куч и полуостровот Катијавар во регионот Гуџарат. Реката Рукмавати се празни во Арапското Море во близина. Заливот Кхамбат лежи на југ, а Големиот Ран на Куч се наоѓа на север од Заливот.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Првата корална градина ќе биде поставена во близина на Митапур во заливот Куч. Различни видови на корали ќе бидат поставени, а подводната градина ќе се развива за потребите на конзервацијата и туризмот. Таа ќе биде развиена со заедничко вложување на шумскиот оддел Гуџарат, Фондот за диви животни на Индија и Тата Хемикалс.

Поврзано[уреди | уреди извор]