Флореско Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мапата на Флоресковото Море Флореског мора

Флоресковото море дел од Тихиот Океан и зафаќа површина од 240.000 квадратни километри. Морето се наоѓа помеѓу Макасарскиот Проток на северозапад преку кое е поврзано со Целебското Море, островите Сулавеси на север, Бандското Море на исток, Малите Сундски Острови на југ и Јаванското Море на запад.

Морето го добило своето име по островот Флорес.