Џејмсов Залив

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заливот Џејмс

Џејмсов Залив — продолжение на Хадсоновиот Залив, кој се наоѓа меѓу Онтарио и Квебек, Канада. Во основа помалку од 60 метри длабочина, долг е 443 и широк е 217 километри. Содржи многу острови, од кој најголем е Акимиски. Многуте реки кои се влеваат во заливот, вклучувајќи ја Мус, се причината за неговата ниска соленост. Бил посетен од Хенри Хадсон во 1610 година и го добил името во чест на капетанот Томас Џејмс, кој го истражувал во 1931 година.