Шантарско Море

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шантарското Море (Руски: Шантарско Море) е мало крајбрежно море во северозападното Охотско Море.

На север е ограничено со островот Болшој Шантар, на исток со островот Малји Шантар, а на југ со заливот Тугур.

Историја[уреди | уреди извор]

Морето било посетувано од американските бродови за китови кои ловеле Гренландски китови помеѓу 1853 и 1874 година. Руските скунери (бродови за едрење со два или повеќе јарбола) од Мамга, исто така, крстареле по Грендлански китови во морето од 1865 до 1871 година.