Сулско Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сулското Море на сателитска снимка.

Сулско Море (тагалски: Dagat Sulu, малајски: Laut Sulu) — едно од неколкуте плитки топли мориња околу Борнео, сите рабни на Тихиот Океан. На север е поврзано со Јужнокинеското Море преку неколку премини од двете страни на островот Палаван, кој е дел од Филипините. На југоисток Сулското Море е порабено со архипелагот Сулу кој опфаќа над 4.000 мали корални острови. Бисерите често се ловат од куќите на штули кои се изградени на врвовите на гребените.