Прејди на содржината

Дејвисово Море

Координати: 66°S 92°E / 66° ЈГШ; 92° ИГД / -66; 92
Од Википедија — слободната енциклопедија
Дејвисовото Море како дел од Јужниот Океан.

Дејвисово Море е областа од морето по должина на брегот на Источен Антарктик помеѓу Западниот Леден Гребен на запад и Шеклтоновиот Леден Гребен на исток, или помеѓу 82° и 96° ИГД. Името „Дејвисово Море“ се појавува во повеќето водечки географски авторитативни публикации, како што се 10-тото издание од Светскиот атлас на Националното географско друштво од 2014 година и 12-тото издание на Британскиот Тајмс Атлас на светот од 2014 година, за разлика од соседните предложени имиња за водени тела, какво што е руското предложено име „Море на Заедништвото“ на запад.

Според Големата Советска енциклопедија, тоа се протега од 87° ИГД до 98° ИГД и е длабоко до 1.300 метри (4.300 стапки). Неговата површина е дадена само како 21.000 км2. Другите авторитети, како што е Национална  Географија, му доделуваат многу помала површина.

Го мие брегот на Земјата на Принцезата Елизабета (таму само Брегот на Леополд и Астрид), Земјата на Вилхелм II на Земјата на Кралицата Марија.

Никогаш одобрениот нацрт на четвртото издание на Границите на океаните и морињата од 2002 година, констатирал дека Заливот Триошникова се наоѓа во јужниот дел на Дејвисовото Море.

Околу 55 км од брегот на Земјата на Кралицата Марија се наоѓа островот Дригалски. Руската станица Мирни била изградена на брегот на Земјата на Кралицата Марија во 1956 година. Ледникот Роско се влева во источниот дел од Дејвисовото Море. Затворени брегови се Бигелоу Рок и Островите Гили.

Откриено е од Австралиската антарктичка експедиција (1911-14) од Аврора. Именувано е од Даглас Мовсон, за капетанот Џ.К. Дејвис, господарот на Аврора и втор во командната линија на експедицијата.

66°S 92°E / 66° ЈГШ; 92° ИГД / -66; 92