Белингсхаузеново Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белигсхаузеновото Море како дел од Јужниот Океан.

Белингсхаузеновото Море е областа по должина на западната страна на Антарктичкиот полуостров помеѓу 57°18' W и 102°20' W западно од островот Александар, источно од Кејп Флајинг Фиш на островот Тарстон и јужно од островот Петар I (таму Јужен Востокистен). На југ, од запад кон исток, се Еитс Коуст, Брајан Коуст и Инглиш Коуст (западен дел) од Западен Антарктик. На запад од Кејп Флаинг Коуст тоа се приклучува на Амундсендовото Море.

Белингсхаузеновото море има површина од 487.000 km2 (188.000 кв. милји) и достигнува максимална длабочина од 4,5 километри (2,8 милји). Тоа ја содржи подводната рамнина, Белгингсхаузенова рамнина.

Тоа го добива своето име по адмиралот Тадеус Белингсхаузен, кој истражувал во областа во 1821 година.

Во доцната плиоценска епоха, пред околу 2,15 милиони години, астероидот Елтанин (околу 1-4 км во пречник) удрил во работ на Белингсхаузеновото море (во Јужниот Тихи Океан). Ова е единствениот познат удар во длабочините на океанската депресија во светот.