Стефан Алијевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стефан Алијевиќ (1991, Гевгелија) — македонски писател.

Творештво[уреди | уреди извор]

Алијевиќ се појавил на книжевната сцена со творбите објавени на интернет-порталите „Окно“ и „Разноликост“. Во 2020 година бил финалист на конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис, „Новите!“, а во 2022 година ја објавил првата книга, збирката раскази „Вечерен автобус“.[1] Три негови раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 368.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 341-344.