Григор Витез

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Григор Витез (хрватски: Grigor Vitez)(Косовац, 15 февруари 1911 - Загреб, 23 ноември 1966) бил хрватски писател, поет и преведувач.

Биографија[уреди | уреди извор]

Витез е роден во селото Косовац, во околината на Окучани. По професија бил учител. Учествувал во Народноослободителната војна на страната на партизаните.[1] Во чест на неговото творештво, денес, во неколку градови во Хрватска има детски градинки и основни училишта кои го носат неговото име.

Творештво[уреди | уреди извор]

Позначајни дела на Витез се: Сказна за глинената птица, Сто волци, Фатете го крадецот, Кога дрвјата би оделе, Каде што растат приказните (1965), Сон на борецот в зори, Песни, Вооружени рози итн.[2] [3][4]

Изданија на македoнски:

- Песна на чучулигата. Препев: Ацо Шопов. Скопје: Култура, 1959. 51 стр.


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Елица и Атанас Николовски, "Разговор за делото Сказна за глинената птица од Григор Витез", во: Григор Витез, Сказна за глинената птица. Скопје: Мисла/Детска радост/Култура/Наша книга/Македонска книга, 1978, стр. 47-48.
  2. Елица и Атанас Николовски, "Разговор за делото Сказна за глинената птица од Григор Витез", во: Григор Витез, Сказна за глинената птица. Скопје: Мисла/Детска радост/Култура/Наша книга/Македонска книга, 1978, стр. 47-48.
  3. http://www.snv.hr/tjednik-novosti/628/klasik-kojeg-je-nemoguce-ignorirati/
  4. http://www.mvinfo.hr/najnovije-vijesti.php?ppar=5109