Копно

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слика на Антарктикот што ја разликува својата копнена маса (темно сива) од нејзините ледени делови

Копно е голема земјишна површина окружена со море или океан. Поимот може да се однесува и на сета сувоземна површина на Земјината топка.

За копнени површини се сметаат:

Поврзано[уреди | уреди извор]