Континент

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Континент (на латински continere, „да држи заедно“) е голема непрекината маса земја.

Иако постојат 6 геолошки препознатливи континентални платоа, постојат различни дефиниции на одделните континенти. Обично се бројат 7 различни континенти:

  1. Европа
  2. Азија
  3. Африка
  4. Северна Америка
  5. Јужна Америка
  6. Антарктик
  7. Австралија