Прејди на содржината

Југо (ветар)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ветришта на Средоземјето

Југо или широко (италијански: sirocco, scirocco) е топол и сув ветар кој дува од северна Африка (главно во Либија) и кој кога дува преку Средоземното Море станува влажен, главно во есенските месеци[1]

  1. Мала Енциклопедија Просвета - Општа Енциклопедија (А-Љ). Издавачко претпријатие "Просвета", Белград 1959. Чланак "Широко".. Главно дува на Јадранот.