Компас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мал џебен компас

Компас[1], магнетен компас, морнарски компас или бусола[2] е навигациски инструмент за пронаоѓање на правецот споредено со Земјиниот магнетен пол. Се состои од магнетизирана стрелка која се врти според правецот на Земјиното магнетно поле. Лицето на компасот обично ги покажува страните на светот — север, југ, исток и запад.

Компасот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Компасот се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „компас“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „бусола“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 73.
  4. Horhe Luis Borhes, Маštarije. Beograd: Paidea, 2006, стр. 85-94.
  5. „Објавена книга со драми на Сашо Огненовски“, Дневник, година XXI, број 6289, вторник, 14 февруари 2017, стр. 17.