Јаглерод диоксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаглерод диоксид
Structural formula of carbon dioxide with a bond length
Spacefill model of carbon dioxide
Ball and stick model of carbon dioxide
Sample of solid carbon dioxide or "dry ice", pellets
Систематско име Dioxidocarbon
Назнаки
124-38-9 Yes check.svgОк
ATC код V03AN02
ChemSpider 274 Yes check.svgОк
EC-број 204-696-9
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Carbon+dioxide
PubChem 280
RTECS-бр. FF6400000
UNII 142M471B3J Yes check.svgОк
ОН-бр. 1013
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбоен гас
Мирис Odorless
Густина 1.562 g/mL (solid at 1 atm and −78.5 °C)
0.770 g/mL (liquid at 56 atm and 20 °C)
1.977 g/L (gas at 1 atm and 0 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
1.45 g/L at 25 °C, 100 kPa
Киселост (pKa) 6.35, 10.33
Показател на прекршување (nD) 1.1120
Вискозност 0.07 cP at −78 °C
Диполен момент zero
Структура
Геометрија на молекулата linear
Опасност
NFPA 704
2
0
0
Слични супстанци
Други анјони Carbon disulfide
Carbon diselenide
Други катјони Silicon dioxide
Germanium dioxide
Tin dioxide
Lead dioxide
Слични carbon oxides Carbon monoxide
Carbon suboxide
Dicarbon monoxide
Carbon trioxide
Слични супстанци Carbonic acid
Carbonyl sulfide
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Јаглерод диоксид (хемиска формула: CO2) — хемиско соединение составено од два кислородни атоми и еден атом на јаглерод. Тоа е гас при стандардни услови за температура и притисок и во таа состојба го има во Земјината атмосфера.

Јаглеродот диоксидот е гас без боја и мирис. Потежок е од воздухот и не гори. Овие својства на јаглерод диоксидот се причина тој да се употребува за гаснење на пожари. Јаглерод диоксидот малку се раствора во вода при што реагира со неа образувајќи јаглеродна киселина. Таа е непостојана и се разложува во вода. Поради тоа, јаглерод диоксидот се употребува во газирани пијалаци.

Растенијата го користат јаглерод диоксидот од воздухот, трансформирајќи го во органски материи, а при тоа ослободувајќи кислород. Животните и луѓето го користат кислородот во процесот на дишење, при што ослободуваат јаглерод диоксид. Овој процес се одвива постојано и е основа за животот на Земјата.

Создавање[уреди | уреди извор]

Јаглерод диоксидот се создава од различни извори, меѓу кои и вулкански ерупции, разградувањето на органската материја и од процесот на дишење кај живите организми. Исто така, тој се произведува и од ферментацијата на некои микроорганизми и од клеточното дишење. Растенијата го користат јаглерод диоксидот при фотосинтезата, користејќи го притоа и кислородот за да синтетизираат јаглехидрати. По ова, растенијата испуштаат кислород во атмосферата, кој е исклучително важен за респирацијата кај хетеротрофните организми, притоа формирајќи циклус. Јаглерод диоксидот го има во мали концентрации во атмосферата. Тој е главна состојка на јаглеродниот циклус.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]