Ден

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Денединица за време која се однесува на оној дел од деноноќието кој трае од изгрејсонце до зајдисонце.

Денот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Денот како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Денот како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Денот на Шарки“ (англиски: Sharkey's Day) - песна на американската музичарка Лори Андерсон од 1984 година.[11]
 • „Ден“ - песна на македонската група „Баклава“ од 2008 година.[12]
 • „Жежок ден во Мексико“ (англиски: Hot Day in Mexico) - песна на македонската поп-група „Бастион“.[13]
 • „Еден ден“ (англиски: One Day) - песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[14]
 • „Го проколнувам денот“ (англиски: Rue the Day) - песна на британската рок-група „Вандер стаф“ (The Wonder Stuff) од 1988.[15]
 • „Седум дена премногу долги“ (англиски: Seven Days Too Long) - песна на англиската рок-група Dexys Midnight Runners од 1980 година.[16]
 • „Чудни денови“ (англиски: Strange days) - песна од истоимениот албум на американската рок-група „Дорс“ од 1967 година.[17]
 • „Тиркизни денови“ (англиски: Turquoise Days) — песна на британската рок-група „Echo And The Bunnymen“ од 1981 година.[18]
 • „Последните денови“ (српски: Последњи дани) - песна на српската рок-група „Идоли“.[19]
 • „Помеѓу деновите“ (англиски: In Between Days) - песна на британската рок-група „Кјур“ (The Cure).[20]
 • „Ден за прослава“ (англиски: Celebration Day) - песна на британската рок-група „Лед Цепелин“ (Led Zeppelin) од 1970 година.[21]
 • „Последниот ден од нашето познанство“ (англиски: The Last Day Of Our Acquaintance) - песна на ирската поп-рок-музичарка Шинед О'Конор (Sinéad O'Connor) од 1989 година.[22]
 • „Нов ден“ (англиски: A New Day) - песна на канадската рок-музичарка Мери Маргарет О'Хара (Mary Margaret O'Hara) од 1988 година.[23]
 • Еден ден“ - музички албум на македонската поп-пејачка Тамара Тодевска од 2015 година.
 • „Нов ден“ (хрватски: Novi Dan) - песна на југословенската рок-група „Фит“ од 1988 година.[24]
 • „Врати го тој проклет ден“ - песна на македонската рок-група „Хахаха“ од 2011 година.[25]
 • „Необичен ден“ (хрватски: Neobičan dan) - песна на хрватската група „Хаустор“.[26]
 • „Голем ден на север“ (англиски: A Big Day in the North) – песна на британската поп-рок група „Хепи Мандис“ (Happy Mondays) од 1995 година.[27]
 • „Сомотни денови“ (англиски: Velvet Days) - песна на американската рок-музичарка Кристин Херш (Kristin Hersh) од 1994 година.
 • „Нов ден изгрева“ (англиски: New Day Rising) - песна од истоимениот албум на американската рок-група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1985 година.[28]
 • „Во деновите што доаѓаат“ (англиски: In Dayz "2" Come) - песна на американска рап-група „Џангл брадерс“ (Jungle Brothers) од 1989 година.[29]
 • „Нов ден вчера“ (англиски: A New Day Yesterday) - песна на британската рок-група „Џетро тал“ (Jethro Tull) од 1969 година.[30]

Денот како мотив во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 85.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 118.
 3. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 20-28.
 4. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 85-86.
 5. Дејвид Николс, Еден ден. Скопје: Три, 2012.
 6. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 230-231.
 7. Кочо Рацин, Бели мугри. Скопје: Кочо Рацин, 1963, стр. 3.
 8. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 25.
 9. Aleksandar Solženjicin, Jedan dan Ivana Denisoviča. Beograd: Paideia, 2006.
 10. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 284-285.
 11. YouTube, Laurie Anderson - Sharkey's Day (пристапено на 4.12.2019)
 12. Baklava, Kalemar, SJF Records 124, 2008.
 13. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
 14. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 15. Discogs, The Wonder Stuff – The Eight Legged Groove Machine (пристапено на 18.3.2021)
 16. Discogs, Dexys Midnight Runners ‎– Searching For The Young Soul Rebels (пристапено на 28 февруари 2021)
 17. The Doors, Strange Days, Elektra/Asulum Records, 7559-74014-2, 1975.
 18. Discogs, Echo And The Bunnymen* ‎– Heaven Up Here (пристапено на 26.3.2021)
 19. Idoli, Hi-Fi Centar, CDD 10109, 1996.
 20. YouTube, The Cure - In Between Days (Official Video) (пристапено на 26.9.2019)
 21. DISCOGS, Led Zeppelin ‎– Led Zeppelin III (пристапено на 7.1.2021)
 22. YouTube, Sinéad O’Connor - I Do Not Want What I Haven't Got (1989) (пристапено на 29.9.2019)
 23. Discogs, Mary Margaret O'Hara ‎– Miss America (пристапено на 18.3.2021)
 24. DISCOGS, Fit (3) ‎– Uz Rijeku (пристапено на 19.8.2020)
 25. www.moonleerecords.com, Xaxaxa Tango revolucioner (пристапено на 29.11.2020)
 26. [Haustor 1981. 1984. 1985. 1988. City Records, 2006.
 27. DISCOGSBlack Grape ‎– It's Great When You're Straight...Yeah (пристапено на 1.9.2019)
 28. Discogs, Hüsker Dü ‎– New Day Rising (пристапено на 1.7.2020)
 29. Discogs, Jungle Brothers ‎– Done By The Forces Of Nature (пристапено на 30 март 2021)
 30. Discogs, Jethro Tull ‎– Stand Up (пристапено на 10.12.2020)
 31. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 34.