Хронологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Книгата на Јозеф Скалигер De emendatione temporum (1583) е почеток на модерната наука за хронологијата

Хронологија (латински chronologia, или од Античко-Грчки χρόνος, Хронос, "Време"; и -λογία, -logia) е хроника или подредување на настани по временски редослед.

Хронологијата е наука која се занимава со сместување на настаните во времето. Хронологијата може да биде споредбена - таа која се бави со сместување на одреден настан во однос на дргу со кој е поврзан или апсолутна - сместување на настани во точно одредени датуми во хронолошка ера. Распоредот на настани со точно одредени датуми од најран до најдоцен или обратно исто така може да се класифицира како хронологија.