Прејди на содржината

Часовник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Перонски часовник на железничката станица „Кингз крос“, Лондон.

Часовник или саат[1] — направа за покажување време.[2] За хоролозите и други специјалисти поимот часовник продолжува да значи исклучително направа со отчукувачки механизам за известување на временски интервали на временска акустичност, со ѕвонење на ѕвоно, сет од ѕвона или гонг.[се бара извор] Тивок инструмент на кој му недостига ваков механизам по традиција е познат како времемерач.[3] Во општа употреба денес, „часовник“ се однесува на секоја направа која мери и прикажува време, и која, за разлика од рачниот и џебниот часовник, не се носи на рака или слично.

Часовник кај Кралската опсерваторија во Гринич

Часовникот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Часовникот како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Часовникот како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Црвениот часовник“ (англиски: The Red Clock) — песна на австралиската рок-група The Birtday Party.[19]
 • „На нишалото од градскиот часовник“ (англиски: At The Chime Of A City Clock) — песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[20]
 • „Календари и часовници“ (англиски: Calendars And Clocks) — песна на британската рок-група Корал (The Coral) од 2002 година.[21]
 • „Слушнај го часовникот на ѕидот“ (англиски: Listen To The Clock On The Wall) — песна на американската соул-група The O'Jays од 1972 година.[22]
 • „Часовник што се врти“ (англиски: Spinnin' Clock) — песна на американската хард-кор група The New Bomb Turks од 1993 година.[23]
 • „Златен часовник и синџир“ (англиски: Gold Watch And Chain) — песна на американската фолк-музичарка Емилу Харис (Emmylou Harris) од 1980 година.[24]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „саат“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „часовник“Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. see Baillie et al., p. 307; Palmer, p. 19; Zea & Cheney, p. 172
 4. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 47-48.
 5. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017, стр. 58-60.
 6. „Андре Бретон (био-библиографски летопис)“, во: Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 103.
 7. 7,0 7,1 Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
 8. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 127.
 9. Стале Попов, Итар Пејо. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 25.
 10. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 240-242.
 11. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 109-110.
 12. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 177.
 13. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 103-104.
 14. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 105-106.
 15. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 178.
 16. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 176-177.
 17. Данил Хармс, Случаи. Скопје: Темплум, 2004.
 18. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 83.
 19. DISCOGS, The Birthday Party – The Birthday Party (пристапено на 25.6.2021)
 20. YouTube, Nick Drake - 03 - At The Chime Of A City Clock (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 21. Discogs, The Coral - The Coral (пристапено на 14.4.2022)
 22. YouTube, Back Stabbers 1972 - The O'Jays (пристапено на 30.5.2019)
 23. The New Bomb Turks – !!Destroy-Oh-Boy!! (пристапено на 1.11.2023)
 24. DISCOGS, Emmylou Harris ‎– Roses In The Snow (пристапено на 8.10.2018)