Хронометрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Песочен часовник, универзално познат симбол на времето и уред кој порано се користел за следење на времето.

Хронометријата (од грч. χρόνος „време“ и μέτρηση „мерење“) е науката која се занимава со мерењето на време.

Ова не е исто што и хронологија, која е науката која ги сместува настаните во времето, и која честопати зависи од него.

Поврзано[уреди | уреди извор]