Прејди на содржината

Иднина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед во идна вселенска град-станица од Доналд Дејвис

Иднината е временски период што ги содржи настаните кои сè уште не се случиле.[1] Спротивна е на минатото, и временски се наоѓа по сегашноста.[2] Организираните напори да се предвиди иднината, можеби доаѓа од набљудувањето на ѕвездите од страна на древните луѓе.

Според линеарниот концепт за времето, иднината е дел од временската линија кој е пред нас.[3] Според теориите на релативноста иднината се смета за апсолутна иднина.[4] Во физиката, времето се смета за четврта димензија.[5]

  1. Hastings, J., Selbie, J. A., & Gray, L. H. (1908). Енциклопедија на религијата. Edinburgh: T. & T. Clark. Page 335 - 337.
  2. Hegeler, E. C., & Carus, P. (1890). Монист. La Salle, Ill. [etc.]: Published by Open Court for the Hegeler Institute. page 443.
  3. Moore, C.-L., & Yamamoto, K. (1988). Beyond words: movement observation and analysis. New York: Gordon and Breach. Page 57. (cf., The representation of time as a linear, unidirectional progression is a distinctly Occidental point of view.)
  4. Eddington, A. S. (1921). Простор, време и гравитација; краток преглед на општата теорија на релативноста. Cambridge: University Press. Page 107.
  5. Bragdon, C. F. (1913). Буквар за повисокиот простор (четврта димензија). Rochester, N.Y.: The Manas press. Page 18.

Поврзано

[уреди | уреди извор]