Хексадецимално време

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нистромовиот „Тонски часовник“. Забележете ја употребата на неговите измислени цифри за хексадецимални вредности 9-F . Исто така, полноќ (час 0) е на дното, наместо на горниот дел од делот за часовникот.
Хексадецимално лице на часовник

Хексадецимално време е претставување на времето од денот како хексадецимален број во интервалот [0,1).

Денот е поделен на 10 16 (16 10) хексадецимални часови, секој час на 100 16 (256 10) хексадецимални минути, а секоја минута во 10 16 (16 10 хексадецимални секунди.

Историја[уреди | уреди извор]

Овој временски формат го предложил шведскиот инженер Јон В. Нистром во 1863 година како дел од неговиот тонски систем.[1]

Во 1997 година, Марк Винсент Роџерс, од САД, од „Intuitor“ предложил сличен систем на хексадецимално време и го имплементирал во JavaScript како Hexclock.[2]

Намена[уреди | уреди извор]

Денот е единство, или 1, и секој дел од него може да се прикаже со цифри десно од хексадецималниот одделувач. Така денот започнува на полноќ со .0000 и една хексадецимална секунда по полноќ е .0001. Пладне е .8000 (една половина), една хексадецимална секунда пред беше .7FFF и една хексадецимална секунда пред следната полноќ ќе биде .FFFF.

Хексовото време на Intuitor, исто така, може да биде форматиран со подвлечен одделен хексадецимален час, минути и секунди. На пример:

Часовник[уреди | уреди извор]

Хекс Hex (Boardman) ISO 8601 Коментар
.0100 0_10_0 00:05:37.5
.0200 0_20_0 00:11:15
.0400 0_40_0 00:22:30
.0800 0_80_0 00:45:00
.1000 1_00_0 01:30:00 1.5: 24 = 1:16 = 0.1
.8000 8_00_0 12:00:00 12:24 = 8:16 = 0.8
. .F000 F_00_0 22:30:00 22.5: 24 = 15:16 = 0.F
.F800 F_80_0 23:15:00

Конверзии[уреди | уреди извор]

Хекс хексек
основа 16
хексек
основа 10
Традиционална
1 ден = 10000 = 65536 година = 24 ч
1 хексадецимален час = 1000 = 4096 година = 1 ч 30 мин
1 хексадецималнa максиma = 100 = 256 = 5 мин 37,5 с
1 хексадецимална минута = 10 = 16 = 21.09375 с
1 хексадецимален секунда = 1 = 1 = 1.318359375 с
1 секунда = 0.C22E4 = 0.75851 = 1 с

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nystrom, John William (1862). Project of a New System of Arithmetic, Weight, Measure and Coins: Proposed to be Called the Tonal System, with Sixteen to the Base. Lippincott. стр. 105.
  2. „Intuitor Hex Headquarters, The Hex Clock“. www.intuitor.com. Посетено на 8 август 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]