Научна фантастика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Колекција на СФ класици

Научната фантастика е форма на шпекулативна белетристика која главно обработува теми поврзани со влијанието на замислена или предвидена наука и технологија врз општеството и личностите како поединци. Научната фантастика е уметнички жанр во поширока смисла, и тој се врзува главно за литературни, телевизиски и филмски дела, но исто така влијае и на ликовната и музичката уметност.

Многу луѓе ја користат кратенката за научна фантастика - СФ (SF, од англискиот термин Science fiction). Се користи и кратенката "sci-fi" (кованица на Форест Џ Акерман од 1954) како и НФ (во екс-ју републиките во кои култот кон научната фантастика беше интензивно развиван).

Границите на овој жанр не се добро дефинирани и разделувачките линии меѓу неговите поджанрови (тврдата и меката научна фантастика, сајберпанкот) се често флуидни.

Во „Тврди ставови“, Владимир Набоков полусериозно тврди дека, ако сме доследно ригорозни со нашите дефиниции, Шекспировата драма Бура може да се нарече научна фантастика. Многу научнофантастични дела содржат елементи на други уметнички жанрови, како криминалистички романи, хорор романи, историски романи и, особено, фантастика.

Од Февруари 2011 постои бугарско интернет списание, посветено на жанрот - SciFi.bg - во Македонија нема таква иницијатива, но списанието може да се чита и од нас.


Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]