Недела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Недела, според ISO 8601, е последниот ден од седмицата, и во Македонија се смета за неработен ден, поврзан со викендот. Во старата христијанска религија и денешната еврејска религија, се смета за прв ден. Во денешната христијанска религија се поврзува со денот на воскреснувањето на Исус Христос. Недела е денот помеѓу сабота и понеделник.

Недела како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Неделата често се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура.

Недела како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Недела како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Недела попладне“ (Nedjelja popodne) - песна на хрватската рок-група „Азра“ од 1981 година.[9]
 • „Неделна девојка“ (Sunday girl) - песна на американската рок-група „Блонди“ од 1978 година.[10]
 • „Неделно утро“ (Sunday morning) - песна на американската рок-група „Велвет андерграунд“ од 1966 година.[11]
 • „Тажна недела“ (англиски: Blue Sunday) - песна на американската рок-група „Дорс“ (The Doors) од 1970 година.[12]
 • „Недела“ (англиски: Sunday) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[13]
 • „Недела, проклета недела“ (Sunday Bloody Sunday) - песна на ирската рок-група „Ју Ту“.[14]
 • „Неделен роб“ (Sunday's Slave) - песна на рок-групата „Ник Кејв енд д бед сидз“ (Nick Cave and the Bad Seeds) од 1988 година.[15]
 • „Неделна стриптизерка“ (Sunday stripper) - песна на британската панк-група „Кок спарер“ (Cock Sparrer) од 1980 година.[16]
 • „Неделата е најдобра“ (Sunday's best) - песна на англискиот рок-музичар Елвис Костело од 1979 година.[17]
 • „Неделно утро“ (Sunday morning) - песна на американската група „Марун 5“ од 2002 година.[18]
 • „Проклета недела“ (Prokleta nedjelja) - песна на хрватската група „Парни валјак“ од 1988 година.[19]
 • „Мрзелива недела“ (англиски: Lazy Sunday) - песна на британската рок-група Small Faces од 1968 година.[20]
 • „Црна недела“ (Black Sunday) - албум на американската хип-хоп група „Сајпрес Хил“ (Cypress Hill) од 1993 година.[21]
 • „Моето неделно чувство“ (англиски: My Sunday Feeling) - песна на британската рок-група „Џетро тал“ (Jethro Tull) од 1968 година.[22]

Недела како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 9-11.
 2. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 10-12.
 3. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 15.
 4. Пол Елијар, Времето не проаѓа. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 71-72.
 5. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
 6. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 129.
 7. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 8. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 20.
 9. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 10. YouTube, Blondie - Sunday Girl - HD (пристапено на 19.3.2017)
 11. YouTube, Velvet Underground - "Sunday Morning" from "Velvet Underground and Nico" LP (пристапено на 29.11.2016)
 12. Discogs, The Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 13. YouTube, Nick Drake - 10 - Sunday (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 14. YouTube, U2 - Sunday Bloody Sunday (пристапено на 29.11.2016)
 15. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - Sunday's Slave (пристапено на 1.11.2017)
 16. YouTube, Oi! The Album - FULL ALBUM (пристапено на 24.8.2017)
 17. DISCOGS, Elvis Costello & The Attractions ‎– Armed Forces (пристапено на 29.4.2020)
 18. Maroon 5 - Sunday Morning - YouTube (пристапено на 29.11.2016)
 19. YouTube, Parni Valjak - Prokleta Nedjelja (пристапено на 16.1.2016)
 20. Discogs, Small Faces ‎– Ogdens' Nut Gone Flake (пристапено на 15.4.2021)
 21. DISCOGS, Cypress Hill ‎– Black Sunday (пристапено на 9.7.2020)
 22. Discogs, Jethro Tull ‎– This Was (пристапено на 9.12.2020)
 23. HRT (пристапено на 21.1.2018)