Петок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Петок е петтиот ден во седмицата, кој се наоѓа помеѓу сабота и четврток. Во културите коишто за прв ден во седмицата ја земаат недела, петок е шестиот ден во седмицата. Во христијанската религија, петок се смета за свет ден, односно ден пред воскреснувањето на Исус Христос.

Петок како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Петок, 13-ти“ - кус расказ на македонскиот писател Драган Георгиевски од 2013 година.[1]
 • „Петок“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[2]
 • „Петок“ (англиски: Friday) - песна на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube).[3]
 • „Петок навечер“ (англиски: Friday Night) - песна на поп-пејачката Лили Ален (Lily Allen).[4]
 • „Петок навечер“ (англиски: Friday Night) - песна на диско-групата Арабеск (Arabesque) од 1978 година.[5]
 • „Петок“ (англиски: Friday) - песна на поп-пејачката Ребека Блек (Rebecca Black).[6]
 • „Петок навечер“ (англиски: Friday night) - песна на американската рок-група Бич Бојс (Beach Boys) од 1967 година.[7]
 • „Петок во моите мисли“ (англиски: Friday On My Mind) - песна на американската група Изибитс (The Easybeats) од 1966 година.[8]
 • „Петок, јас сум вљубен“ (англиски: Friday I'm in Love) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[9]
 • „Ноќта, минатиот петок“ (англиски: Last Friday Night) - песна на американската поп-пејачка Кети Пери (Katy Perry).[10]
 • „Црн петок“ (англиски: Black Friday) - песна на американската рок-група Стили Ден (Steely Dan) од 1975 година.[11]
 • „Ќе те сакам до петок“ (англиски: Love You Till Friday) - песна на американската рок-група Риплејсментс (The Replacements) од 1981 година.[12]
 • „Најпосле е петок“ (англиски: It's Finally Friday) - песна на американскиот пејач Џорџ Џонс (George Jones).[13]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]