Сабота

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сабота е шестиот ден од седмицата, помеѓу петок и недела, и е неработен ден во Македонија, освен во исклучоци кои може да ги прави Владата на Република Македонија. Како неработен ден, сабота се поврзува со недела како викенд денови. Во некои религии и култури тој е седмиот, последниот ден во седмицата.

Сабота како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 36-37.
  3. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 12.
  4. YouTube, the adicts saturday night subtitulado (пристапено на 29.12.2016)
  5. YouTube, Saturday Sun (пристапено на 25.3.2019)
  6. YouTube, The Cure - 10.15 Saturday Night (пристапено на 26.9.2019)
  7. YouTube, Graham Parker & The Rumour - Squeezing Out Sparks (1979) (пристапено на 19.12.2017)