Седмица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Италијанска нараквица ги претставува деновите во неделата по нивните истоимени богови (од средината на XIX век, Волтеров уметнички музеј)

Седмица (разговорно недела и архаично теден) — групирање на денови како во месечевиот месец, година итн. Седмицата зазема помал временски период од месецот и помага на луѓето за организирање на работата, секојдневните активности, комуникацијата и останатите сфери од животот. Повеќето од земјите во светот ја поделиле седмицата на седум денови.

Седмицата како мотив во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Првата недела/Последната недела... Безгрижен“ (англиски: First Week/Last Week...Carefree) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1977 година.[1]
  • „Доаѓа крајот на неделата“ (англиски: Here Comes The Weekend) — песна на британската рок-група The Jam од 1977 година.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Colson, Francis Henry (1926). The Week: An Essay on the Origin and Development of the Seven-day Cycle. The University press.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]