Писател

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рускиот писател Антон Павлович Чехов на поштенска марка од 2010 г.

Писател е лице што твори уметнички книжевни дела[1] или како роман, раскази, поезија, театарски претстави, сценарија или есеи. Особено се однесува на оние лица чија професионална определба е пишувањето.

Писателите јазикот изразуваат идеи и слики. Творештвото на еден писател може да има голем удел во културната содржина на неговото општество.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Писателот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Прозаикот и поетот“ — песна на рускиот поет Александар Пушкин.[3]
  • „Нов талентиран писател“ - краток расказ на рускиот писател Данил Хармс.[4]
  • „Книжевна вечер“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[5]
  • „Радоста на пишувањето“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. писател - Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Magill, Frank N. (1974). Cyclopedia of World Authors. том I, II, III (изд. прераб..). Englewood Cliffs, New Jersey: Salem Press. стр. 1–1973. [A compilation of the bibliographies and short biographies of notable authors up to 1974.]
  3. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 133.
  4. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 175-176.
  5. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 67.
  6. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 87-88.