Мира Смаќоска-Танеска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мира Смаќоска-Танеска (1982, Охрид) — македонска писателка и поетеса.

Творештво[уреди | уреди извор]

Пишува поезија и проза за возрасни и за деца. Нејзини раскази се застапени во повеќе македонски и странски списанија и портали, во монографијата „Астални проекции“ и во збирките „Очудувања“ и „Летаат приказни“.[1] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 365.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 273-276.