Латинска Америка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на земјите кои спаѓаат во Латинска Америка.

Латинска Америка е регион од копното Америка каде што се зборуваат јазиците што потекнуваат од латинскиот, т.н. романски јазици (францускиот, шпанскиот и португалскиот). Наспроти Латинска Америка обично се поставува Англоамерика, каде што се зборува англискиот јазик, кој е дел од германската група на јазици.

Латинска Америка во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Песна без наслов за Латинска Америка“ (англиски: Untitled Song For Latin America) - песна на американската рок-група „Минитмен“ (Minutemen) од 1984 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]