Светски океан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анимирана карта која ги покажува светските океански води. Континуирано тело на вода encircling Земјата, Светот Океанот е поделена на голем број на главни области со релативно непотиснат осветленост меѓу нив. Пет океански поделби обично се дефинира: Пацифик, Атлантик, Индиски, Арктики Јужна; во последните две наведени понекогаш се консолидирани во првите три.

Светскиот океан или глобален океан (говорно: морето или океанот) е систем на меѓусебно поврзани океански води на планетата земја, кој опфаќа најголем дел од хидросферата. Овој систем покрива речиси 72% од Земјината површина, со вкупен обем на 1,332 милијарди кубни километри.[1]

Организација[уреди | уреди извор]

На единство и континуитет на Светскиот Океан, со релативно слободна размена меѓу нејзините делови, е од фундаментално значење за океанографија.[2] Таа е поделена на голем број на директорот океански области, кои се одвоени од страна на континенти и разни oceanographic одлики: овие поделби се на Атлантскиот Океан, Северноледениот Океан (понекогаш се смета за море на Атлантскиот), во Индискиот Океан, во Тихиот Океан, и Јужниот Океан (често се смета дека наместо само на јужните делови на Атлантикот, Индискиот и Тихиот Океани). За возврат, океанските води се прошарани со многу помали морињата, gulfs, и заливи.

Наводи[уреди | уреди извор]