Лето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Годишни времиња
Пролет
Лето
Есен
Зима

Лето е едно од четирите годишни времиња, кое по конвенција на северната хемисфера трае од дел од јуни, цели јули и август и дел од септември, додека на јужната хемисфера од дел на декември, цел јануари, февруари до дел на март. На денот на почетокот на летото, т.е., долгодневница (летен солстициј), во северната хемисфера обична паѓа на 22 јуни, кога денот е најдолг а ноќта е најкратка. Во јужната хемисфера пак, 22 декември се смета за почетокот на летото.