Стојан Тарапуза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Стојан Тарапуза (Злетово, 29 декември 1933) — македонски поет и писател за деца.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Тарапуза е роден на 29 декември 1933 година во Злетово, Пробиштипско. Завршил Виша педагошка академија во Скопје. Работел како новинар во „Детска радост“, во книгоиздателството „Наша книга“ и во Македонското радио. Член е на ДПМ од 1966 година.

Творештво[уреди | уреди извор]

Позначајни дела на Тарапуза се:

 • Црвено растење (поезија, 1961)
 • Во каменот ден (поезија, 1965)
 • Грејни сонце (поезија за деца, 1966)
 • Полно кајче желби (поезија за деца, 1967)
 • Дамбара, думбара (поезија за деца, 1969)
 • Цвет и злато (поезија за деца, 1970)
 • Очиња поточиња (поезија, 1972)
 • Деновирки (поезија за деца, 1975)
 • Седум брода (поезија за деца, 1978)
 • Облак се поти (поезија за деца, 1984)
 • Под стреата на ѕвездите (поезија за деца, 1985)
 • Со два ата по два пата (поезија за деца, 1987)
 • Цветови од зборови (стихувана сликовница, 1988)
 • Училиште за кловнови (1989)
 • Поглед низ двоглед (поезија за деца, 1990)
 • Мое твое-погоди што е (стихувани гатанки, 1991)
 • Брзалки без врзалки (брзозборки, 1992)
 • Златици-крилатици (поезија за деца, 1993)
 • Ѕуница пауница (поезија за деца, 1993)
 • Зборови по дворови (поезија за деца, 1993)
 • Шарки-жарки (поезија за деца, 1995)
 • Зеници ѕвезденици (поезија за деца, 1998)
 • Цветулки со светулки (поезија за деца, 2000)
 • Насликано време (поезија за деца, 2015)[2]
 • Скаменет сон (поезија, 2017)

Награди[уреди | уреди извор]

Како признание на долгогодишното творештво, во ноември 2014 година, Тарапуза ја добил наградата „13 Ноември“, која ја доделува градот Скопје.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр.254 - 256.
 2. „Промоција на „Насликано време“ од Стојан Тарапуза“, Дневник, година XIX, број 5753, среда, 29 април 2015, стр. 21.
 3. „Прогласени добитниците на 13 Ноември““, Дневник, година XVIII, број 5610, четврток, 6 ноември 2014, стр. 19.