Декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Декември, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Декември или снежник — дванаесеттиот и последен месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден.

Декември како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 44-46.
  2. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 84.
  3. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 36.
  4. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 44.
  5. Džordž Sonders, Deseti decembar. Beograd: Laguna, 2019.
  6. Džordž Sonders, Deseti decembar. Beograd: Laguna, 2019, str. 205-238.
  7. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.