Април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Април, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Април или тревен — четвртиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од четирите кои имаат 30 дена.

Април како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Априлилили“ — песна за деца на хрватскиот поет Григор Витез.[1]
 • „Што ни носи април“ — расказ за деца на македонскиот писател Киро Донев од 2013 година.[2]
 • „Првоаприлски вести“ — расказ за деца на Киро Донев од 2013 година.[3]
 • „Првоаприлски маскенбал“ — расказ за деца на Киро Донев од 2013 година.[4]
 • „Зелена ноќ во април“ — песна на македонскиот поет Славко Јаневски.[5]
 • „Април“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[6]
 • „Апри-ли-ли“ — песна на македонскиот поет Живко Николовски.[7]
 • „Априлски каламбури“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[8]
 • „Понекогаш паѓа снег во април“ (англиски: Sometimes It Snows In April) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[9]
 • „Петти април“ (англиски: April 5th) — песна на англиската поп-рок група Ток Ток (Talk Talk) од 1986 година.[10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 31.
 2. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 59-60.
 3. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 103.
 4. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 105-106.
 5. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 48-49.
 6. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 23.
 7. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 24.
 8. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 14-15.
 9. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 10. Talk Talk - The Colour of Spring (1986) FULL ALBUM (пристапено на 2.4.2024)