Ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ноември, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Ноември или студен — единаесеттиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од четирите кои имаат 30 дена.

Ноември како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Понекогаш, ноември се јавува како тема во одредени дела од уметноста и популарната култура, како што се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Александар Спасов, „Димитар Солев или Достоинство на авангардниот реализам“, во: Димитар Солев, Одбрани раскази. Скопје: Мисла, 1970, стр. 5-8.
  2. Пол Елијар, Времето не проаѓа. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 41-42.
  3. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 99.
  4. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 5-9.
  5. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 69.
  6. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 182.