Марија Ангеловска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Ангеловска (1994, Скопје) — македонска писател и поетеса.

Творештво[уреди | уреди извор]

Ангеловска пишува поезија и проза. Учествувала на неколку книжевни конкурси во Македонија, а нејзините дела се застапени и во регионалната збирка „Ракописи 41“. Во 2021 година ја објавила збирката раскази „Глава што лебди“ со која ја освоила наградата „Новите!“.[1] Три нејзини раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 368.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 345-348.