Прејди на содржината

Септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Септември, од молитвеникот на војводата од бери, 15 век

Септември или гроздобер — деветтиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од четирите кои имаат 30 дена. На 22-от ден од месецот септември е „есенска рамнодневница“.

Септември како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]

Септември се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 83-85.
  2. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 20-21.
  3. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 36.
  4. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 38.
  5. Владислав Петковић-Дис, Песме. Београд: Рад, 1960, стр. 132-133.
  6. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 55.
  7. „Три дена во септември“, Економија и бизнис, година 18, број 206, 12 август 2015, стр. 82-83.
  8. YouTube, Big Star-September Gurls (пристапено на 30.8.2017)