Град

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Град

Градовите се компактно изградени поголеми населби, во кои населението се занимава со повеќе дејности, при што доминираат секундарните и терцијарните, односно најголем дел од населението се занимава со неземјоделски дејности.

За дефинирање на градот се доминантни три обележја:

 • Популациско-демографски
 • Функционални
 • Морфолошки

Градот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Градот се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура.

Градот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Каде пловат овие градови?“ (Kamo plove ovi gradovi?) - песна на хрватскиот писател Мирослав Крлежа.[1]
 • „Самрак на станицата во мал провинциски град“ (Suton na postaji malog provincijalnog grada) - песна на хрватскиот писател Мирослав Крлежа.[2]
 • „Ноќ во велеградот“ (Noć u velegradu) - песна на хрватскиот писател Мирослав Крлежа.[3]
 • „Градови“ - песна во проза на францускиот поет Артур Рембо.[4]
 • „Матропола“ - песна во проза на францускиот поет Артур Рембо.[5]

Градот како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

Градот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 72.
 2. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 60-61.
 3. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 73.
 4. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 106-107.
 5. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 112-113.
 6. YouTube, EKV Grad (пристапено на 7.12.2016)
 7. YouTube, AZRA "Grad bez ljubavi" LIVE SINJ 1987. (пристапено на 12.1.2017)
 8. YouTube, EKV iznad grada (пристапено на 7.12.2016)
 9. IMDb, City Lights (1931) (пристапено на 18.12.2015)