Прејди на содржината

Документарен филм

Од Википедија — слободната енциклопедија

Документарен филм (или разг. документарец) е научно-образовен филм сниман за образовни цели. Документарните филмови најчесто обработуваат теми со научен карактер и теми од историјата, науката, спортот, политиката, географијата, биологијата и слично. Постојат кратки документарни филмови и долгометражни филмови, најчесто снимани во повеќе продолженија. Исто така, постојат и голем број на телевизиски куќи што произведуваат и емитуваат документарни филмови. Такви светски куќи се: National Geographic, Discovery Channel, Travel Channel, Via Sat Explorer, Via Sat History,Da Vinci Learning, TLC и голем број на останати светски реномирани куќи.